Hoe vaak krijgt een speler een blackjack hand?

Het begrijpen van de basis van blackjack

Blackjack is een kaartspel dat gespeeld wordt met een standaard set van 52 kaarten. Het doel van het spel is om een hogere puntentelling te behalen dan de dealer, maar zonder boven de 21 uit te komen.

Elke kaart heeft een waarde. De nummerkaarten zijn gelijk aan hun getal, gezichtskaarten zijn 10 punten waard en een aas kan 1 of 11 punten waard zijn. Een blackjack hand bestaat uit een combinatie van een aas en een gezichtskaart of 10. Dit levert meteen 21 punten op.

Blackjack begint met de speler en dealer die beide twee kaarten krijgen. De dealer krijgt één kaart open en één kaart verdekt. Als de speler 21 punten heeft met de eerste twee kaarten (een blackjack), wint deze meteen 1,5 keer de inzet, tenzij de dealer ook blackjack heeft.

Anders kan de speler kaarten blijven trekken om dichter bij 21 te komen. Als de puntentelling boven de 21 komt, is de speler ‘bust’ en verliest. Nadat alle spelers klaar zijn met kaarten trekken, onthult de dealer de verdekte kaart en trekt ook kaarten tot minstens 17 punten. Wie dan het dichtst bij 21 zit wint.

De kans op het winnen van een hand in blackjack

De kans dat een speler een willekeurige blackjack hand wint is 42,22%. Dit percentage is gebaseerd op het trekken van kaarten uit een oneindig groot kaartspel.

Het precieze percentage verschilt enigszins afhankelijk van de blackjack variant en huisregels van het casino. Factoren die de winstkans beïnvloeden zijn onder andere of de dealer bij een zachte 17 moet trekken, of spelers kaarten mogen splitsen, en hoeveel kaartdekken er worden gebruikt.

De meeste blackjack spelers kunnen echter verwachten dat met optimale strategie de lange termijn winstkans rond de 42% zal liggen. Dit betekent dat van elke 100 gespeelde handen, een speler er gemiddeld ongeveer 42 zal winnen.

De kans op het verliezen van een hand in blackjack

Terwijl de kans op het winnen van een willekeurige blackjack hand dus 42,22% is, is de kans op verliezen hoger. De verlieskans voor de speler in blackjack is 47,37%.

Dit betekent dat van elke 100 gespeelde handen, een speler er gemiddeld ongeveer 47 zal verliezen. De overige 10,41% van de handen zal gelijkspel zijn.

Deze verlieskans geldt wanneer de speler optimale blackjack strategie gebruikt. Als een speler suboptimale beslissingen neemt, zoals altijd door blijven trekken op 16 tegen een 10 van de dealer, dan zal de verlieskans hoger zijn.

De precieze verlieskans is ook afhankelijk van de blackjack variant. Bijvoorbeeld het aantal kaartdekken en of de dealer een zachte 17 moet trekken. Maar over het algemeen zal de verlieskans rond de 47% blijven met basale strategie.

Hoe vaak zou een speler een blackjack hand moeten krijgen?

De kans dat een speler specifiek een blackjack hand krijgt, dus een aas en een kaart van 10 punten, is 4,83%. Dit is ongeveer 1 op de 21 handen.

Deze kans geldt voor de start van elke nieuwe hand, onafhankelijk van eerdere resultaten. Op de lange termijn zal een blackjack speler dus ongeveer om de 21 handen een blackjack hand krijgen.

Voor een 6-decks blackjack spel, betekent dit dat een speler ongeveer om de 13 rondes een blackjack zal krijgen. Bij single deck blackjack is dit ongeveer om de 5 rondes.

Het is normaal voor een speler om soms lange periodes geen blackjack te krijgen. Maar op de lange termijn zal het gemiddelde uitkomen rond de 4,83% als er geen technieken gebruikt worden om de kans te beïnvloeden.

De rol van geluk bij blackjack

Hoewel blackjack een spel is van vaardigheid, speelt geluk ook een grote rol. Op korte termijn heeft geluk een grote impact op de resultaten van een speler. Zelfs de beste spelers kunnen een periode van pech hebben.

Op de lange termijn zal echter de invloed van geluk minimaal zijn voor spelers die perfecte blackjack strategie gebruiken. Maar in de praktijk zullen slechte geluksstreken voor de meeste spelers wel impact hebben op hun bankroll en het aantal handen dat ze kunnen spelen.

Specifiek voor het krijgen van een blackjack hand is geluk cruciaal. De kans van ongeveer 1 op de 21 is puur gebaseerd op de mathematische probabiliteit. Of een speler daadwerkelijk om de 21 handen een blackjack krijgt hangt volledig af van het toeval.

Geluk speelt dus een grote rol in hoe vaak een blackjack speler daadwerkelijk een blackjack hand zal krijgen. Zelfs de beste spelers hebben geen invloed hierop en zijn afhankelijk van het lot.

Hoe de kans op een blackjack hand te verbeteren

Hoewel een speler geen invloed heeft op zijn directe blackjack kansen per hand, zijn er manieren om de algemene kans iets te verhogen:

 • Kies blackjack varianten met minder kaartdekken, omdat dan de verhouding tussen tienpuntskaarten en andere kaarten hoger is.
 • Speel positie aan de linkerzijde van de dealer, zodat je als eerste je openingshanden krijgt.
 • Speel blackjack met gunstige huisregels, zoals dat de dealer bij zachte 17 moet trekken.
 • Gebruik ideale blackjack strategie om je winstkansen te maximaliseren.
 • Speel blackjack met inzetlimieten om de variatie te verkleinen.
 • Kies een blackjack tafel met weinig spelers, zodat je meer handen per uur krijgt.
 • Vermijd side bets, omdat de huisvoordelen hier nog hoger zijn.

Hoewel deze tips je totale winstkans kunnen verbeteren, zal de daadwerkelijke blackjack kans van ongeveer 1 op de 21 handen niet veranderen. Maar ze helpen je wel om blackjacks efficiënter en winstgevender te spelen.

De impact van het aantal dekken op blackjack handen

Het aantal kaartdekken dat een blackjack tafel gebruikt heeft invloed op de kans op bepaalde handen, zoals blackjack.

Bij single deck blackjack is de kans op een blackjack ongeveer 4,9%. Bij 2 dekken is dit 4,8%. Dit daalt geleidelijk tot ongeveer 4,6% bij een 6-decks schoen. En bij online blackjack met 8 dekken is de kans vaak rond 4,5%.

De reden is dat hoe meer dekken er worden gebruikt, des te meer ‘slechte’ kaarten er in het spel zijn. Denk aan lage kaarten zoals 2, 3 en 4. Dit verlaagt de verhouding tussen tienpuntskaarten en andere kaarten.

Voor de blackjack speler betekent dit dat het voordeliger is om varianten met minder dekken te spelen. Niet alleen vanwege de iets hogere blackjack kans, maar ook vanwege gunstigere kansen voor andere sterke handen.

De meeste experts adviseren daarom om bij de keuze tussen bijvoorbeeld 2-decks en 6-decks blackjack, te kiezen voor de variant met minder dekken. Dit maximaliseert je winstkansen op de lange termijn.

Het effect van splitsen op de blackjack kansen

Wanneer een speler in blackjack dezelfde startwaarde op de eerste twee kaarten heeft, zoals een 8 en een 8, is het mogelijk om de hand te splitsen. Dit houdt in dat er met elke 8 apart verder gespeeld wordt als losse hand.

Het splitsen van handen heeft geen direct effect op de blackjack kansen. De algemene kans blijft ongeveer 1 op de 21 handen, zowel voor één hand als voor meerdere gesplitste handen.

Echter, aangezien splitsen in de meeste gevallen de winstkansen voor de speler vergroot, zal een speler die regelmatig splitst op de lange termijn waarschijnlijk iets meer blackjacks krijgen. Dit komt doordat er simpelweg meer handen gespeeld worden.

Daarnaast zijn er bepaalde handen, zoals Aassen of 8sen, waarbij splitsen juist de specifieke kans op blackjack kan verhogen. Dit komt omdat er meer openingshanden gespeeld worden met een aas erin.

Over het algemeen heeft splitsen op zichzelf echter geen groot effect op de blackjack kansen. Het is vooral een techniek om de winstkansen te verhogen bij gunstige starthanden.

Het belang van weten wanneer te trekken of te passen bij blackjack

Na het ontvangen van de eerste twee kaarten is de beslissing om te trekken (nog een kaart vragen) of te passen (je hand houden zoals het is) cruciaal in blackjack. Dit kan het verschil maken tussen winnen en verliezen.

Voor het krijgen van een blackjack specifiek is deze beslissing irrelevant. De kans op blackjack is al bepaald bij de eerste twee kaarten. Of de speler daarna trekt of past heeft geen invloed meer.

Echter, voor de algemene winstkansen in blackjack is de beslissing om te trekken of passen op het juiste moment van enorm belang. Hier kan een speler de huisvoordeel verkleinen en de winstkansen over vele handen maximaliseren.

Door de blackjack basisstrategie perfect te beheersen, zal een speler dus meer handen winnen. En op de lange termijn leidt dit ook tot meer kansen om blackjacks te krijgen, omdat er simpelweg meer favoriete handen gespeeld worden.

Dus hoewel het voor blackjacks specifiek niet uitmaakt, draagt de juiste beslissing van trekken of passen sterk bij aan het maximaliseren van de winstkansen en kansen op gunstige handen.

Strategieën om je winst te maximaliseren bij blackjack

Er zijn verschillende strategieën die blackjack spelers kunnen volgen om hun winstkansen te maximaliseren:

 • Leer de blackjack basisstrategie om te weten wanneer te trekken, passen, splitsen en verdubbelen. Dit verkleint de huisvoordeel aanzienlijk.
 • Kies een blackjack variant met gunstige regels, zoals dealer moet bij zachte 17 trekken. Dit verhoogt de winstkans.
 • Speel altijd met inzetlimieten om grote verliezen te voorkomen en de variatie te beheersen.
 • Vermijd side bets met hoge huisvoordelen. Deze verkleinen alleen maar je winstverwachting.
 • Hou je bankroll management strak om te voorkomen dat je je volledige bankroll verliest.
 • Wissel tijdig van blackjack tafel als de kaarten ongunstig zijn om slechte geluksstreken te vermijden.
 • Let op tellen van kaarten bij single en double deck blackjack, waar dit mogelijk is.
 • Weet wanneer je moet stoppen en niet door moet spelen, om eerdere winsten veilig te stellen.

Door consequent de optimale strategie toe te passen, zullen blackjack spelers op de lange termijn winst maken. Ook al hebben ze geen invloed op directe blackjack kansen.

Wat is je leeftijd?

We zijn verplicht te vragen naar je leeftijd. Antwoord alsjeblieft naar waarheid. Door uw keuze te maken bevestigt u dat u zich bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat u momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.